română

720by157-218-Content-Image-ECCAM-banner

”ORICINE MERITĂ O A DOUA ZI”

de Neil Howie

La 1 Ianuarie îți spui că anul acesta va fi diferit, deși te trezești în fiecare dimineață cu dureri. Faci o vizită medicului, el îți spune că trebuie să faci niște teste. Aștepți și cu o zi înainte de a te întoarce la lucru, peste zece zile revii la doctor, speriat că ar putea găsi ceva. În 15 minite ți se spune că ai o tumoră mare. Atunci începe să-ți fie cu adevărat frică…

Exact așa a început pentru mine Ianuarie 2014. De ziua mea de naștere, la o săptămână după teste, am mers la spital unde am suferit o operație chirurgicală majoră. Luna următoare, când a sosit rezultatul biopsiei mi s-a spus că sufăr de Cancer de Colon Gradul III. În următoarele 6 luni am urmat chimioterapia, 3 zile la spital, 10 zile de recuperare și apoi din nou la spital, cu totul de 12 ori.

Pe parcursul acestei perioade am realizat cât de norocos sunt, având susținerea soției, a familiei mele și a prietenilor. Dat fiind faptul că mă aflu la depărtare de 2200 km de orașul meu natal, într-o țară în care nu vorbesc limba locală, susținerea tuturor a fost foarte importantă.

 În Aprilie, pe parcursul tratamentului, am privit ”Maratonul de la Londra” și am decis că în cazul în care mă vindec voi alerga următorul maraton care va avea loc la 26 Aprilie 2015. În condițiile în care nu am mai alergat de șapte ani, aceasta ar fi reprezentat o provocare și dacă aș fi fost sănătos. Chimioterapia nu este plăcută dar a reprezentat o cale să privesc lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă și să mă gândesc la ce-ar fi putut să se întâmple. Am vorbit cu prietenii mei și ei m-au încurajat să privesc continuu lucrurile din perspectiva lor pozitivă și împreună am început să facem planuri așa cum este EuropaColon, care a ajutat atât de mulți oameni care suferă de cancer la colon.

La sfârșitul lui August, rezultatele în urma chimioterapiei au fost bune și întoarcerea la o viață normală a început. Am început să lucrez din nou după aproape șapte luni de absență. Am început de asemenea să alerg, pentru doar 5 minute, foarte încet (îmi simțeam picioarele foarte puțin) dar mai apoi, treptat am crescut tempoul și distanțele. Am început de asemenea strângerea de fonduri de caritate pentru cancerul de colon, pentru ajutorarea celor mai puțin norocoși decât mine.

Până în Decembrie am organizat mai multe acțiuni de caritate: nopți de bar, concursuri tip întrebări și răspunsuri, dineuri de gală și cine. Aceste evenimente au strâns mai multe mii de euro pentru bolnavii de cancer de colon și mi-a asigurat un loc la Maratonul de la Londra. Am reînceput alergarea și în Octombrie am alergat o jumătate de maraton la Ljubljana. Totuși, până la sfârșitul anului nu am mai fost apt să alerg 21 de km.

La aniversarea a 45 de ani, în anul 2014, eram în spital, pregătindu-mă pentru o intervenție chirurgicală de amploare, cu atâtea temeri și gânduri pentru viitorul meu. Un an mai târziu alerg 15 km ca parte a pregătirilor pentru Maratonul de la Londra.

Viața nu este întotdeauna ușoară și opțiunile, chiar și cele descurajatoare ne pot lovi pe noi toți, în orice moment al vieților noastre. Abordarea lucrurilor în mod pozitiv în interiorul nostru, este cea mai bună soluție la care pot contribui familia și prietenii. EuropaColon este o acțiune de caritate care încearcă să ajute suferinzii de cancer de colon și care le poate asigura ”și ziua următoare” și să poată privi lucrurile în mod pozitiv.

Puteți vedea ceea ce am făcut până acum la neil4bc.org.uk sau facebook.com/neil4bc

Text preparat pentru Luna Europeană a Cancerului de Colon – martie 2015.