magyar

720by157-218-Content-Image-ECCAM-banner

Mindenki megérdemel mégegy napot.

Neil Howie

Az újév másmilyen lesz, bizonygatod magadnak január elsején, habár már napokkal fájdalmakkal ébredsz. Felkeresed orvosod, aki azzal vígasztal, szükség lesz egypár kivizsgálást elvégezned. Várakozol, majd egy nappal, mielőtt visszatérnél munkahelyedre, mégiscsak elmégy arra a kivizgálásra, rettegve, talán mégiscsak találnak valamit. Mindössze pár percnyi ellenőrzést követően közlik veled: komoly daganatod van. Na, most kezdesz csak igazán megijedni…

2014 januárja számomra pont így kezdődött. A műtétre születésnapomon  mentem el, alig egy héttel a kivizsgálást követően. A következő hónapban megérkeztek a biopszia eredményei is, amelyek egyértelműen bizonyították, vastagbélrákom van, annak III fázisában. A soronkövetkező hat hónapban kemoterápiára jártam, melynek következtében hetente három napot töltöttem kórházban, illetve tíz napot felépülésben. És így 12 alkalommal sorjában.

A kemoterápia idején döbbentem rá, tulajdonképpen mily boldog is vagyok, lévén magam mögött tudván feleségem, családom és barátaim teljes támogatását. E támogatás különsképpen fontos volt számomra, mivel mindez 2200 km-re zajlott szülővárosomtól, egy olyan országban, melynek nyelvét ráadásul  még csak nem is beszélem.

Áprilisban amikor, egyik terápiam ideje alatt, követtem a londoni maratont, arra az elhatározásra jutottam, hogy amennyiben átvészelem életemnek ezen epizódszerepét, 2015. április 26-án magam is részt veszek e rendezvényen.

Számomra ez mindenképpen kihívás lenne, akkor is, amennyiben tökéletesen egészséges lennék, ugyanis az utóbbi hét évben egyáltalán nem futottam. Tekintetttel, hogy a kemoterápia egyáltalán nem kellemes, így a maratonra gondolva mindenekelőtt a pozitív gondolkodást helyezte előtérbe, illetve a gyógykezelés utáni időszakot. Ötletemről barátaimmal is beszélgettem, akik viszont bátorítottak pozitív gondolkodásimban, s biztosítottak, számomra a lehető legjobb célt tűztem ki. Közös erőbevetéssel kezdtünk azon gondolkodni, miképpen tudná e vállalkozásom  felkarolni az EuropaColona –típusú emberbaráti szervezetek tevékenységét, mely zsigerből a vastagbél rákban szenvedők mindennapjait igyekszik zökkenőmentesebbé tenni.

Augusztus hó végén, a kemoterápia végén, olyan eredményeket kaptam, amelyek arról tanúskodtak, hogy a rák már eltűnt, és visszatérhetek normális életvitelemhez. Közel hét hónapos betegszabadság után újra bejártam dolgozni. Továbbá újra futni kezdtem, eleinte 5 percet csupán, könnyű tempóban, majd idővel egyre határozottabban. Ekkor kezdtem el eszközöket gyűjteni a vastagbélrák elleni küzdelemhez, ezáltal is igyekezve segíteni  mindazokon, akiknek nálamnál kevesebb szerencséjük volt ezen a téren.

December végéig számos emberbaráti akciót – szórakoztató együttlétet, tudásfelmérőt, szórakoztató tartalmú estélyeket szerveztem. Többezer fontot gyűjtve így össze, mely elsősorban a vastagbélrákban megbetegedett személyekkel foglalkozó emberbaráti szervezetek munkáját segítik, egyúttal a londoni maratonhoz szükséges anyagi eszközöket is megbiztosítva. Visszanyertem személyes futói formámat is, különösképpen az októberi ljubljanai  félmaraton után, így most már a 21 km-s távot is kibírom.

45.születésnapom napján kórházban voltam, komoly műtétre készülve, a tulajdon jövőmet illető aggodalmakkal béklyózva. Egy esztendővel később egy 15 km-s előkészítő futamon vettem részt, mely szerves részét képezte a soronkövetkező londoni maratonhoz kötődő felkészüléseknek.

Az élet sohasem egyszerű és minden pillanatban számos kihívás elé képes állítani bennünket. A mi személyes kötelezettségünk pozitíven gondolkozni. Nemcsak önmagunk előtt, de barátaink és rokonságunk támogatásával is felvértezve. Az EuropaColon egy olyan emberbaráti szervezet, amely segíteni próbál a vastagbélrákban szenvedőknek. Nemcsak a soronkövetkező nap megéléséhez, de ahhoz is, hogy a lehetőségeikről pozitíven gondolkozzanak.

Itt láthatják az eredményeimet  neil4bc.org.uk vagy facebook.com/neil4bc.

 A szöveg az Európai colorectalis rák tudatosság hónapja alkalmából készült – Március 2015.