ελληνικά

720by157-218-Content-Image-ECCAM-banner

«Όλοι αξίζουν να ζήσουν την επόμενη μέρα»

Άπο τον Νηλ Χάουι

Την 1η του Γενάρη, λέτε στον εαυτό σας πως η φετινή χρονιά θα διαφέρει,παρόλο ότι κάθε μέρα ξυπνάτε και αισθάνεστε πόνο. Επισκέπτεστε την γιατρό σας,  εκείνη σας λέει ότι πρέπει να κάνετε μερικές εξετάσεις. Περιμένετε, στη συνέχεια και δέκα μέρες αργότερα, μια μέρα πριν ξαναπάτε δουλειά, επισκέπτεστε τη γιατρό σας και πάλι, φοβισμένος, μήπως κάτι βρει. Μετά από τις εξετάσεις που κράτησαν μόνο πέντε λεπτά σας ανακοινώνουν πως έχετε ένα μεγάλο όγκο. Ε τότε είναι που στην ουσία τρομοκρατείστε…

Ο Γενάρης του 2014 κάπως έτσι ξεκίνησε για μένα. Στα γενέθλιά μου, μια βδομάδα μετά τις εξετάσεις, πήγα στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκα σε μια σοβαρή εγχείρηση. Τον επόμενο μήνα, όταν τα αποτελέσματα της βιοψίας μου ήταν έτοιμα, μου λέχθηκε πως πάσχω από καρκίνο του εντέρου, ο οποίος βρίσκεται στο 3ο στάδιο. Τους επόμενους έξι μήνες υποβλήθηκα σε χημειοθεραπεία, παρέμενα για τρεις μέρες στο νοσοκομείο, ανάρρωνα τις επόμενες 10 μέρες και πάλιν από την αρχή, συνολικά δώδεκα φορές.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας συνειδητοποίησα πόσο τυχερός ήμουν, είχα την υποστήριξη της συζύγου μου και της οικογένειάς μου, όπως και εκείνη των φίλων μου. Δεδομένου δε του ότι περνούσα μέσα από όλη αυτή τη δοκιμασία 2200 χλμ. μακριά από την πόλη όπου γεννήθηκα, σε μια χώρα όπου δεν μιλούσα τη γλώσσα αυτό είχε μια ιδιαίτερη σημασία.

Τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου, έβλεπα το Μαραθώνιο του Λονδίνου και είναι τότε ηταν που αποφάσισα πως αν ξεπεράσω το κακό που με βρήκε και γίνω καλά του χρόνου στις 26 Απριλίου 2015 θα συμμετάσχω κι εγώ στο Μαραθώνιο. Γνωρίζοντας πως δεν έχω κάμει οποιαδήποτε εξάσκηση και δεν έχω τρέξει τα τελευταία επτά χρόνια, κάτι τέτοιο θα ήταν μια ιδιαίτερη δοκιμασία για μένα, εφόσον θα ήμουν καλά στην υγεία μου.

Η χημειοθεραπεία δεν είναι κάτι καλό και η συμμετοχή μου στο Μαραθώνιο θα με βοηθούσε να παραμείνω θετικός. Μίλησα για τα σχέδιά μου με φίλους μου, οι οποίοι με προέτρεψαν να παραμείνω θετικός και που επίσης συμφώνησαν πως κάτι τέτοιο θα ήταν ένας μεγάλος στόχος. Αρχίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε σχέδια για τη συμμετοχή μου στο Μαραθώνιο και επιπρόσθετα για να βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως το EuropaColon το οποίο βοήθησε όσους πάσχουν από καρκίνου του εντέρου.

Τέλος Αυγούστου μετά τη χημειοθεραπεία τα αποτελέσματα μου δείχνουν καθαρά, αυτό σημαίνει πως η επιστροφή στην κανονική ζωή θα μπορούσε να ξεκινήσει. Αρχισα και πάλι να εργάζομαι, μετά από μια διακοπή που κράτησε επτά μήνες. Αρχισα και πάλι να τρέχω, εξυπακούεται βέβαια πως στην αρχή το τρέξιμο διαρκούσε 5 μόνο λεπτά αργά (με το να αισθάνομαι πολύ λίγο τα πόδια μου) ενώ σταδιακά έτρεχα μεγαλύτερες αποστάσεις και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αρχισα,επίσης, να μαζεύω χρήματα για οργανώσεις που μάχονται κατά του καρκίνου του εντέρου, για να υποστηρίξω εκείνους που δεν φάνηκαν τόσο τυχεροί όσο εγώ.

Μέχρι το Δεκέμβριο είχα διοργανώσει πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις: νύχτες σε μπαράκια, φιλανθρωπικά δείπνα και ψυχαγωγικα δειπνα. Με τις εκδηλώσεις αυτές κατάφερα να μαζέψω μερικές χιλιάδες ευρώ για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις κατά του καρκίνου του εντέρου, γεγονός που μου εξασφάλισε θέση στο Μαραθώνιο του Λονδίνου. Επέστρεψα στο τρέξιμο και καταφέρνοντας να τρέξω (έστω) το μισό Μαραθώνιο στην Λιουμπλιάνα τον Οκτώβριο, τώρα στο τέλος του χρόνου μπορώ να τρέξω 21 χλμ., πολύ καλύτερα.

Στα γενέθλιά μου το 2014, σε ηλικία 45 χρονών, ήμουν στο νοσοκομείο προετοιμαζόμενος για σοβαρή εγχείρηση, με τόσους φόβους μέσα μου σε ότι αφορά το μέλλον μου. Ένα χρόνο αργότερα, έτρεξα σε προπόνηση 15 χλμ. σαν μέρος της προετοιμασίας μου για τον επερχόμενο Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να την κάνουν τρομακτική και μπορούν να συμβούν σε όλους μας, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Το να παραμένουμε θετικοί είναι κάτι που όλοι πρέπει να πράττουμε, με τη βοήθεια της εσωτερικής μας δύναμης, της οικογένειας και των φίλων μας. Το EuropaColon είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο προσπαθεί να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από τον καρκίνο του εντέρου, να τους εξασφαλίσει την αυριανή μέρα και να τους βοηθήσει να παραμείνουν θετικοί.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκευθήτε την σελίδα μου: neil4bc.org.uk ή facebook.com/neil4bc.
Το κείμενο προετοίμαστηκε για τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ενημέρωσης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου  – Μάρτιος 2015.