Dutch

720by157-218-Content-Image-ECCAM-banner

“Iedereen verdient de volgende dag”

door Neil Howie

Dit jaar wordt het anders zeg je tegen jezelf op 1 januari, hoewel je wakker wordt en elke dag een pijnlijk gevoel hebt.  Je bezoekt de dokter, die vervolgens zegt dat ze enkele testen moet doen. Je wacht tien dagen en de dag voordat terug aan het werken gaat  ga je terug en ben je bang in het geval ze toch iets hebben gevonden.  Binnen vijf minuten na de testen vertelt ze je dat je een grote tumor hebt. Dan ben je echt bang.

Januari 2014 begon voor mij zoals hierboven beschreven. Op mijn verjaardag, een week na de tests, ging ik naar het ziekenhuis voor een grote operatie. De volgende maand, toen de biopsie resultaten bekend waren werd mij verteld dat ik een fase III darmkanker had. De zes maanden die erop volgden had ik chemotherapie waarbij ik drie dagen in het ziekenhuis lag en 10 dagen daarna nodig had om te herstellen. Twaalf keer.

Gedurende deze tijd realiseerde ik me ook hoe gelukkig ik was, want ik had immers de steun van mijn vrouw en familie, maar ook van mijn vrienden. Gezien het feit dat ik 2200 kilometer van geboorteplaats was verwijderd in een land waar ik de taal niet  beheers is dat erg belangrijk.

In april, tijdens de behandeling, keek ik naar de marathon van Londen, en besloot dat als ik hersteld was van deze episode in mijn leven, dat ik deze marathon zou lopen: op 26 april 2015.

Gezien het feit dat ik al 7 jaar al niet meer had hardgelopen, zou dit een grote uitdaging voor mij worden als ik weer gezond was. Chemotherapie is niet leuk en in eerste instantie was dit een manier om positief te blijven en na te denken over de toekomst.

Ik sprak met vrienden en ze moedigden me aan positief te blijven denken en wat een goed plan het was om aan goede doelen te denken die kanker helpen bestrijden. We gingen plannen maken om een manier te vinden om goede doelen te helpen zoals EuropaColon die zo velen met darmkanker helpt.

Eind Augustus waren de resultaten van de chemotherapie bekend  en deze waren positief: mijn terugkeer naar mijn normale leven kon beginnen. Ik begon weer te werken, na zeven maanden afwezig geweest te zijn. Ik begon ook weer met hardlopen, wat voor mij betekende dat ik maar 5 minuten, heel langzaam, zonder gevoel in mijn voeten, kon beginnen. Langzaam bouwde ik snelheid en afstand op. Ik begon ook met  fondsenwerving voor darmkanker stichtingen, om degenen te ondersteunen die niet zoveel geluk hebben gehad als ik.

In December had ik al veel evenementen gehouden voor het goede doel; in cafés, gedurende quiz avonden, galadiners en diners met entertainment. Deze evenementen brachten een paar duizend euro op voor darmkanker stichtingen en garandeerden ook mijn plaats voor de marathon van Londen. Ik was ook weer in conditie om hard te lopen: in Oktober liep ik de halve marathon van Ljubljana. Aan het einde van het jaar was ik al in staat om 21 kilometer te lopen.

Op mijn verjaardag in 2014 (ik werd 45), was ik in het ziekenhuis voor de  voorbereiding op de grote operatie. Er gingen veel spookbeelden door mijn hoofd over mijn toekomst . Een jaar later liep ik een trainingsronde van 15 kilometer als onderdeel van mijn voorbereiding op de komende marathon van Londen.

Het leven is niet altijd gemakkelijk, en keuzes, zelfs de meest ontmoedigende, overkomen ons allemaal en kunnen op elk moment in ons leven plaatsvinden.

Positief blijven is iets wat we allemaal moeten hebben, van binnenuit en met hulp van familie en vrienden. EuropaColon is een goed doel dat probeert diegenen te helpen die lijden aan darmkanker en ervoor zorgt dat zij ook een volgende dag kunnen hebben en positief kunnen blijven.

Mijn activiteiten kunt u volgen op neil4bc.org.uk of via facebook.com/neil4bc.

Tekst voorbereid voor de Europese Maand voor colorectale kanker – maart 2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.